Consiliul Județean Țimiș prin Muzeul Național al Banatului / BT Consulting SRL Timișoara / Fabrica de Proiecte SRL Timișoara / Conservare Patrimoniu Cultural SRL Sibiu
RECONSTITUIRE CONSTRUCȚIE NEOLITICĂ – SANCTUARUL DE LA PARȚA
În cadrul Proiectului: VALORIFICAREA POTENȚIALULUI SITURILOR ARHEOLOGICE PARȚA ȘI MAJDAN PENTRU STIMULAREA TURISMULUI ÎN ZONĂ TRANSFRONTALIERĂ BANAT Localitatea PARȚA, județul Timiș
Partenerii acestui proiect implicați în executarea lucrării sunt:
Demers conceptual și administrativ:
În urma aspectelor analizate în teren, a cercetării materialelor publicate și prezente în cadrul Bibliotecii M.N.B. și a spațiilor de expunere din Muzeul Castelul Huniade, Timișora
Conform cu Tema generală a Proiectului și CAIETUL DE SARCINI, formulate de specialiștii arheologi ai Muzeului Național al Banatului, documente elaborate în lumina concluziilor științifice rezultate din cercetările arheologice de profil, se clarifică următoarele aspecte:
- Necesitatea de a enunța specific și practic către Constructorul BT Consulting SRL a modului de executarea a structurii sanctuarului în interiorul noului muzeu din localitatea Parța, prelucrând din punct de vedere conceptual și tehnic cerințele formulate prin caietul de sarcini.
- Se constată că specificațiile caietului de sarcini necesită o adecvare și adaptare la caracterul tehnic și material specific al epocii cercetate, aspect realizat prin elaborarea unei Note conceptuale și a unui Proiect tehnic de executare a lucrărilor.
- Coordonarea constructorului în realizarea lucrărilor angajate de Consiliul Județean Timiș în etapele esențiale ale proiectului: elaborare concept, proiectare de specialitate, trasare, structură, finisare, mobilare prin restaurator IACOB Simion Valeriu.
Propunere conceptuală:
Se propune o abordare ponderată a conceptului de mobilare și completare a inventarului în cadrul clădirii alocate noului Muzeu din Parța cu o construcție tipologică pentru etapa neolitică cercetată – lăcaș cu valențe sacrale.
Construcția proiectată și amenajată sub forma sanctuarului a fost posibilă prin implicarea colectivului de specialiști ai Muzeului Național al Banatului, parte fiind și cercetătorii inițiali ai descoperirilor.
Abordarea este versatilă și adaptabilă oricărui scenariu de organizare muzeală, inclusiv de trecere succesivă prin funcțiuni specifice de locuire, depozitare, spațiu comunitar. Astfel se poate genera un cadru complex și novator privind metodele educaționale interdisciplinare: cercetare arheologică, restaurare, arhitectură.
Se propune în mod practic realizarea unei structuri de lemn, nuielire și argilă, compusă din elemente portante și auto-portante, care să indice un volum compartimentat și raportat la spațiul alocat prin proiectarea clădirii noi a muzeului:
- Stâlpi principali si secundari de lemn de stejar și alun, nefasonați, conform tehnicilor specifice perioadei reprezentate.
- Clești de lemn despicat și ramificații naturale ale pieselor debitate pentru sprijiniri
- Debitarea elementelor se va face mecanic dar si prin arderea capetelor în mod sugestiv pentru posibilitățile materiale si tehnologice ale epocii neolitice.
- Împletitură orizontală din lemn crud de alun și salcie care permite modelarea structurală.
- Lutuială de argilă si tocătură de paie, pleavă de cereale păioase, provenite din zona de albie a rîului Timiș.
- Șarpantă parțială din lemn de alun și acoperire cu stuf.
- Partiul va propune un volum general alungit rectangular de forma neregulată, cu axe generale trasate liber, interior o compartimentare pe 4 module transversale cu intrări pe direcția lungă
- Pardoseală simplă sau combinată de lemn si argilă cu strat de pietriș, cu elemente de lemn pentru tronsoane limitate.
- Construcția va permite adaptarea partiului ulterior la nevoile organizatorice ale muzeului.
- Construcția urmărește realizarea unei structuri parțial închise, pereții laterali exterior și interiori, care să permită ulterior o amenajare conformă cu conceptul muzeistic care va fi decis de colectivul de specialitate.
- Ridicarea și nuielirea peretilor în cote care să permită vizualizarea interiorului de pe zonele de circulație parter și etaj.
- Construcția prezintă elemente decorative și piese de inventar aplicate, acestea au fost realizate la decizia muzeografilor, a cercetătorilor actuali și luând în calcul colaborarea conceptuală a cercetătorilor inițiali, la decizia și dispoziția Muzeului Național al Banatului.
- Realizarea măștilor zoomorfe bovine în zonele indicate prin tehnica modelării pe poziție în ipsos pe armături de metal și celuloză, finisare plastică. Aceste măști au rol orientativ în reprezentare plastică și vor putea fi supuse la necesitate unor finisări sau adaptări ulterioare de către cei interesați în perfectarea conceptuală a inventarului realizat.
- au fost reproduse conform indicațiilor Beneficiarului și alte obiecte /forme ca părți integrate în structura construcției tipologice: orificii, degroșări sau îngroșări ale diverselor elemente, praguri, stâlpi, grinzi).
- Pardoselile – realizate din lutuială și agregate care să asigure rezistența mecanică și întreținerea optimă a suprafețelor, cu cote diferite de călcare, conform indicațiilor privind zonificările alocate diverselor funcțiuni documentate arheologic.
- Pe parcursul lucrărilor a fost actualizat planul conceptual inițial, ca schemă de montaj, prin grija proiectantului care a notat și modul de ancorare între elementele de lemn, cu cuie de metal și șuruburi filetante, legături de fire oțel pentru a asigura securitatea și exploatarea pe termen lung.
- Montarea stâlpilor verticali s-a realiat în orificii de montaj realizate în radierul cuvei din beton armat, pentru fixare. Elementele de lemn au fost curățate de coajă pentru lemnul gros peste 6 cm diametru + tratament biocid – xilofage, de eradicare și prevenire cu substanțe omologate
.. debitarea stâlpilor prin ardere și carbonizare cu rol conservativ a capetelor îngropate sau expuse
lutuire stâlpi principali
Parteneriat Vasile Dragomir – BT Consulting SRL Tm și Simion-Valeriu Iacob – Conservare Patrimoniu Cultural SRL Sibiu
Maestrul și mâna de aur a proiectului este Atilla Karoly, ipsosar, mozaicar și restaurator. FELICITĂRI MERITATE ȘI MUNCITE !!